У селу Ритешић код Добоја откривена спомен-биста руском цару Николају Другом

30.11.2017 15:59:00

На позив братског Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа са којим се наше удружење братимило 05.октобра 2014.године, и амбасаде Руске Федерације у БиХ делегација „Српско-руско-белоруског пријателјства Србије“ из Чачка је присуствовала свечаности поводом откривања спомен-бисте руском цару Николају Другом Романов у селу Ритешић код Добоја.

Поред делегације нашег удружења скупу су присуствовали амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, изасланик председника Републике Српске Синиша Каран, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, представник Руског војно-историјског друштва и Фондације историјске перспективе Константин Копељук, заменик директора "Московске куће сународника" Владислав Курнушко, посланик у Скупштини Србије Драгомир Карић, а писмо подршке послао је и принц Александар Карађорђевић. Манифестацији су присуствовали и изасланик српског члана Председништва БиХ Миленко Ристић, представници Руске православне цркве, те званице из политике, привреде, културе и друштва.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је да данашња активност указује колико је тесно испреплетена веза и судбина руског и српског народа, који су се кроз историју међусобно културно, духовно и хуманитарно подржавали. Иванцов је подсетио да је цар Николај Други Романов током Првог светског рата дао ултиматум земљама савезницима да српској војсци обезбеде евакуацију на Крф. Руски амбасадор је указао да се и данас сусрећу са материјалним и духовним претњама и изразио одлучност за очување православне културе и цивилизације, достојанствено и као пример другима.

Председник Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зоран Гајић рекао је да се у наредном периоду настављују радови на изградњи комплекса руског етно-села и манастира Свете Матроне Московске. Церемонија је организована у оквиру традиционалне манифестације "Дани меда, ракије и припремања котлића", која се одржава у Ритешићу. Од 2009. године на иницијативу председника Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорана Гајића у Ритешићу се реализује пројект изградње манастира Свете Матроне Московске и руског етно-села. За допринос при обједињавању свих православних народа светим православњем и братском љубављу кроз несебичну помоћ и донацију при изградњи Бастиона православља у Ритешићу председнику „Српско-руско-белоруског пријатељства Србије“ Драгану Логвинов уручена је пригодна захвалница.

Пројекат је добио благослов Српске православне цркве и тренутно се завршава изградња доминанте цркве изграђене у нео-руском стилу са 5 купола, висине 19 метара, звоником и парохијским објектом. Воде се разговори са мајсторима из Русије о осликавању унутрашњих зидова храма, а у завршној фази је и израда коначишта. Циљеви овог пројекта су промовисање идеје јединства свих православних народа, ширење руског језика, културе и књижевности на овим просторима.

Председник „Српско-руско-белоруског пријатељства Србије“ Драган Логвинов и Први секретар амбасаде руске Федерације у БИХ Антон Соколов Откривена спомен-биста руском цару

Делегација „Српско-руско-белоруског пријатељства Србије“ Ритешић Откривена спомен-биста руском цару

Председник „Српско-руско-белоруског пријатељства Србије“ Драган Логвинов Откривена спомен-биста руском цару