У организацији „Српско-Руско-белоруског пријатељства Србије“ извршена рестаурација споменика у рошцима

15.07.2017 15:00:00

На иницијативу и у организтацији „Српско-руско-белоруског пријатељства Србије“, а уз подршку града Чачка и успешних привредника нашега града извршена је рестаурација споменика палим борцима НОБ-а и Црвене Армије у селу Рошци поред Чачка. Као што на самом споменику пише на простору у околини споменика у борбама за ослобођење нашег града погинуло је и у заједничкој гробници сахрањено 13 бораца НОБ-а и 11 бораца црвене Армије.

Рестаурација споменика у Рошцима

„Српско-руско-белоруско пријатељство Србије“ уз неговање културне и економске сарадње два народа, чува и негује традицију, и на овај начин одаје пошту људима који су своје животе дали за слободу нешег града у борби против фашизма. Поред овог места – села, борци су својим животима плаћали цену победе над окупатором и у : Прељини, Миоковцима, Вранићима, Прислоници, Коњевићима, Ракови, Доњој Трепчи, Љубићу, Трбушанима... Борци НОБ-а заједно са борцима Црвене Армије су овде својом проливеном крвљу ставили печат на будуће пријатељство двају држава и народа које никада није прекинуто и оно траје до дана данашњег.

Рестаурација споменика у Рошцима

У присуству грађана и председника МЗ Рошци, господина Градимир Илић венце на споменик палим борцима положили су, представници амбасаде Руске Федерације коју је представљао аташе за економску сарадњу Игор Хопријачков са супругом, делегација града Чачка коју су чинили и градоначелник Милун Тодоривић, као и председник скупштине града Игор Трифуновић, делегација СУБНОР-а града Чачка, Милош Нешовић и Видоје Живковић као и председник градског одбора СПС-а Вељко Неговановић. У име делегације организарора рестаурације споменика „Српско-руско-белоруског пријатељства Србије“ венац је положио председник удружења Драган Логвинов.

Рестаурација споменика у Рошцима