Руски језик

05.09.2012 01:30:00

Људи су од давнина имали потребу за изучавањем страних језика. Ти језици су пре свега били језици суседних племена, али ни они далеко удаљени нису били запостављани. Најважнији фактор за избор неког језика је, пре свега, економија. Кроз историју циљни језици су се мењали. Од грчког и латинског, преко француског, немачког и енглеског различите земље су имале потребе за изучавањем различитих језика.

Наш избор је руски језик. У циљу неговања пријатељства и сарадње у области културе, економије и братског духа посебан допринос у афирмацији руског језика даје Друштво српско-руског пријатељства Чачак.

Сеоска цркваРуски језик је био и остао један од светских језика, који после кинеског и енглеског заузима треће место по броју говорника. Њиме се служи око пола милијарде људи, било као матерњим било као службеним. Руски језик је званично језик многих међународних организација попут, УН-а, ОЕБС-а, УНЕСКО-а и других. Такође, 70% бивших совјетских република га користи као званични језик, као језик међусобне, међунационалне и свакодневне комуникације, а све је већа потреба за њим као једним од водећих језика у сфери бизниса од западне Европе, преко земаља блиског истока до далеке Кине, Индонезије и Филипина, где је обавезан предмет у школском систему.

Руски језик је језик највеће земље на свету, која је површински већа од целе Јужне Америке. По Русији морате путовати седам дана и ноћи од крајњег истока до крајњег запада, проћи кроз једанаест временских зона, кроз низије и планине, мора и пустиње, тундре, тајге, степе, чак и „ледене пустиње“.

Брезе Левитан

Руска култура је препознатљива у светској културној баштини. У књижевности посебан печат остављају руски класици попут: Пушкина, Толстоја, Достојевског, Чехова, Блока, Ахматове, Цветајеве и многих других писаца златног и сребрног века. Достигнућа руске културе осликавају се у музици, балету, позоришту, филму. Сетимо се Чајковског, Римски-Корсакова, Мусогорског, Њижинског, Тарковског. Нећемо запоставити ни руску сликарску школу и чувене сликаре Рубљова, Репина, Левитана, Серова, Кандинског... Као и све друге земље, језици и културе руска савремена бит има своје карактеристике о којима ћемо још причати и имати много тога да кажемо.

До наредног сусрета вас поздрављамо! Ваше Српско-руско-белоруско пријатељство Србије

Припремила: Ксенија Радојичић