Русија улази у трку са "Гуглом"

05.09.2012 03:25:00

Русија улази у трку са "Гуглом"Русија жели да започне производњу новог оперативног система за таблет-рачунаре и "паметне телефоне" и тиме уђе у надметање са системом "Андроид" светског гиганта "Гугла", чија политика приватности допушта праћење активности корисника.

Институт престижног руског Универзитета за нуклеарна истраживања (MIFI) објавио је у петак да развијен "оперативни систем за мобилне уређаје", већ сертификован на савезном нивоу Руске федерације.

Тај оперативни систем, назван ROMOS, "осигурава корисницима поверљивост података и трговинских трансакција, и штити од вируса", пише у саопштењу. Може се инсталирати на низ дигиталних таблет-уређаја и мобилних телефона. "Главни корисници су државне структуре, али могу да га купе и компаније", пише у саопштењу.

Прототип таблет-рачунара опремљеног тим оперативним системом је у четвртак показан потпредседнику Владе Руске федерације Дмитрију Рогозину на сајму у Берлину, кажу руски медији.

Како је речено, оперативни систем има све могућности Андроида, осим функција које личне податке корисника шаљу у штаб "Гугла".

Амерички гигант је критикован због прикупљања превише информација о својим клијентима, које чува годинама. Министарство одбране Русије сматра да коришћењем садашњих таблет-рачунара такве информације могу доспети у руке америчке владе.

Производња руских таблет-рачунара треба да почне ове године, а коштали би 15.000 рубаља (460 долара).

Војна верзија "отпорна на ударац и воду" биће повезана са руском навигационим системом GLONASS, који се надмеће са америчким GPS. Таблет, углавном од делова из иностранства, састављаће се у фабрици Министарства одбране.

  • За руске одбрамбену индустрију то је питање опстанка са становишта безбедности, одбране - прокоментарисала је Олга Ускова, председница фирме "Когнитивна технологија".

По Александру Коновалову, председнику Института за стратешке процене, пројекат "има значење за војску, али нема будућност" на тржишту.

  • Једна ствар је да се развије прототип, али је сасвим друга масовна производња, а ми немамо електронску индустрију - рекао је он.

(Преузето са: http://www.blic.rs/IT/340583/Rusija-ulazi-u-trku-s-Guglom)