Привет, Привет

18.09.2012 17:30:00

Портал српско-руског пројатељства Чачка још један је каменчић у дугом и садржајном мозаику који вековима граде два народа. То пријатељство исткали су људи, институције и владе. Свака установа у Чачку, па и Градске библиотека „Владислав Петковић Дис“, допринеле су изградњи те велике културно - историјске грађевине. Библиотека се 1999. године придружила обележавању године јубилеја Пушкина (1799-1999) организовањем изложбе „ И сваке јесени ја снова цветам“ аутора Оливере Недељковић коју је отворио Сергеј Јевгенијевич Булдаков, саветник за културу у Руској амбасади у Београду.

Колико су „Руске теме“ биле заступљене у „Српском књижевном гласнику 1901-1914“ може се видети из књиге мр Јелене Ковачевић коју је Библиотека штампала 2001. и промовисала у Чачку, Ужицу и Руском дому у Београду.

Част да 2010. буде гост 47. „Дисовог пролећа“ припала је др Андреју Базилевском, сараднику Института за светску књижевност Руске академије наука који је превео и објавио на руски језик највећу антологију српске поезије на свету. На 3.000 страна, у четири тома, објављено је 4.500 песама српских песника од Лазе Костића до данас. Између осталих и значајних чачанских песника Владислава Петковића Диса, Стевана Луковића, Данице Марковић, Бранислава Петровића, Александра Ристовића и Бранка В. Радичевића.

Књижни фонд Градске библиотеке богат је делима руских класика и савремених аутора а међу читаоцима бројни су љубитељи руске књижевности.

Библиотека поздравље отварање сајта Српско-руског пријатељства Чачка и успостављање још једне виртуелне везе са Русијом.