Претраживачи светске мреже

17.08.2012 13:30:00

Претраживачи светске мреже

Претраживачи су: Google, Yahoo, Yandex, Rambler, Nigma,... То су сервиси, који пружају услуге претраживања светске мреже, односно, веб-а (web). Њихове услуге користите када тражите нешто преко Интернета. Најпознатији претраживач у западном свету је Google. Превазишао је популарност сервиса Yahoo, који је почетком овог миленијума био доминантан.

Претраживачи светске мреже

Яндекс - у Русији и бившим земљама СССР, најпопуларнији је руски претраживач Яндекс (Yandex - yandex.ru), или, како га неки корисници зову - Јаша (Яша). Само име Яндекс је кованица од две речи: языковой индекс. База података Яндекс-а је огромна и број погодака, које ћете добити на неки упит, веома је велики. Яндекс "зна" граматику, даје предност ћирилици и на првим местима ће показати изворе информација на ћирилици (изворном језику и руском), а тек после тога на латиници, за разлику од Google-а, који предност даје латиници и енглеском језику, а граматика му представља велики проблем.

Претраживачи светске мреже

Яндекс, као и Google, осим Претраге, има и велики број других сервиса: Пошту, Карте, Новости, Речнике, Блогове, Видео, Слике, Народ, друштвену мрежу Мой Круг, Яндекс.деньги, бесплатни хостинг..., који корисницима пружају квалитетну услугу. У овом тренутку има преко 70 сервиса и можете их погледати на овој страници. Можете користити било који од њих, а ако су вам потребне слике, посебно вам препоручујем слике (Картинки) из Яндекса. Претрага слика је веома удобна, а колекција је огромна.

Такође, интересантно је да Яндекс.Пошта омогућује прилагођавање домена, па, од неколико понуђених, можете користити онај који вам се највише допада. Нпр., уместо да вам адреса буде: vaseime@yandex.ru, можете изабрати да вам адреса буде vaseime@narod.ru, што је згодније.

Историја Яндекс-а почиње 10-ак година пре прве појаве претраживача. Школски пријатељи, програмери Иља Сегалович (технички директор) и Аркадије Волож (генерални директор, професор на Универзитету) су од краја 80-их година прошлог века радили на различитим алгоритмима (за морфологију руског језика, претрагу уз узимање у обзир растојања, оцену релевантности сајтова,...). Званично, претраживач је почео са радом у септембру 1997 године. Данас је то најпопуларнији претраживач Рунета и са највећим приходом.

Основни приход компаније долази од контекстне рекламе (слично као Огласи Google). Яндексу припада највећи систем аутоматског размештања рекламе у Рунету, а зове се Яндекс.Директ.

Претраживачи светске мреже

Rambler је други руски претраживач, који заслужује пажњу. Има мањи број корисника од Яндекса, али њега одликују неке друге особине, због којих је веома цењен. Од 2011.г. је почео да користи претрагу Яндекса. Наравно, и Rambler нуди велики број својих других сервиса: Пошту, Карте, Новости, Видео, Слике,... Међу тим сервисима је посебно цењен сервис ТОП100. То је сервис, који рангира сајтове Рунет-а, а статистика Rambler се сматра најстрожијом и најопрезнијом.

Сви учесници Рунета прижељкују да се на њиховом ресурсу нађе икона ТОП100 Rambler-а, јер је то поуздан знак да су успели, да су њихове странице веома посећене, а њихови посетиоци и клијенти, видевши такву икону, знају да су на добром месту. Статистици ТОП100 се верује као једином провереном извору информација о популарности и вредности неког сајта. Данас, при продаји сајтова на руско-говорећем подручју, они који немају своју историју у Rambler ТОП100, имају веома ниску вредност.

Претраживачи светске мреже

Историја Rambler-а је врло интересантна. Програмери Дмитриј Крјуков и Сергеј Лисаков су са групом својих колега, 1991 године пожелели да град Пушчино повежу са светом. Пушчино је необичан градић у Подмосковљу. Мали је и по површини и по броју становника. Налази се у брдима, на највишој тачки московске области. Од осталог света одвојен је океаном шума. Град је потпуно посвећен биологији. У њему се налази више од 10 научно-истраживачких института и нема никаквих других предузећа. Ту су две праве, паралелне улице. У једној су институти, а у другој увече и викендом шетају научници и одмарају.

Рад на повезивању Пушчина са светом, доводи до појаве претраживача Rambler у јесен 1996 године, а у пролеће 1997 године појавио се Rambler's TOP100 - јединствени рејтинг-класификатор, који нема премца ни до дан-данас.

Rambler је био лидер Интернет-индустрије Рунета на прелазу два миленијума, а данас је то, по броју гледалаца, највећа медијска група (Rambler Media Group) после државних телевизијских канала.

Претраживачи светске мреже

Нигма.рф - Нигма (nigma.ru) је интелектуални претраживач и резултат је рада студената и постдипломаца факултета М.В.Ломоносов. Нигма (Nigma) је један од родова паукова из породице Dictynidae. Паук се "разуме" у мреже, па је име веома речито.

Претраживачи светске мреже

Претраживач користи претрагу по Yandex, Google, Rambler, Bing, Yahoo, Altavista, Aport. Претраживач може да извлачи структуриране информације из сајтова, да их групише (може се задати више од 30 критеријума) и да их прикаже у виду табеле. У стању је да налази ланце хемијских реакција, врши претрагу по музичким датотекама, решава математичке задатке, дешифрује скраћенице,...