Научни савет Москва

02.03.2015 12:50:00

На научном савету који је одржан и Москви, 25. децембра 2014. године у организацији Руског државног пољопривредног универзитета, поштованом скупу се обратио и наш почасни члан Српско-руског-белоруског пријатељства Србије уважени Проф. др. Драгутин А. Ђукић, професор Агрономског факултета у Чачку, Универзитета у Крагујевцу.

Његову уводну реч изречену на Научном скупу у Москви Српско-руско-белоруско пријатељство преноци у целини.

Руски државни пољопривредни универзитет Московска пољопривредна академија им. „М.К. Тиморјазев“ Научни савет Москва, Русија

Драги ректоре, протектори, чланови Научног савета, овог у научном светлу познатог Универзитета – РДПУ – МПА им. М.К. Тиморјазева, изражавам велику захвалност за позив и срећана сам што се налазим међу Вама. Овде се осећам као у својој држави.

Научни савет Москва

Драге колеге, Уговор о сарадњи између Агрономског факултета, Универзитета у Крагујевцу и РДПУ им. М.К. Тимројазева потписан је пре 17 година. Научна сарадња са Катредом за микробиологију РДПУ почела је од 1995. године и није се прекидала до данас. Срадања је започела са истарживањем на проблемима земљишта микробиологије и микробиолошке биотехнологије на Агрономском факултету у Чачку, Универзитета у Крагујевцу (Србија), Природно-математички факултет – Одјељење Биологија и Биотехнолошког института, Универзитета у Подгорици (Црна Гора) . Срадања је резултирала, поред осталог, и израдом о одбраном неколико магистарских теза и докторских дисертација, саопшатавањем и издавањем неколико заједничких научних радова и великог броја уџбеника и монографија, као што су: Микробиологоја (2000. година, 759 стр.), Микробиолошка биотехнологија (2003. година, 503 стр.), Општа индустријска микробиологија (2004. година, 397 стр.), Микроорганизми и алтернативна пољопривреда (2007. година, 157 стр), Биотехнологија земљишта (2007. година, 529 стр.), Санитарна микробиологија земљишта (2011. година, 502 стр.) и Биоремедијација земљишта (2013. година, 207 стр.)

Осим тога, професор јемцев је изабран за члана редакцијског одбора часописа Acta Agriculturae Serbica, научног савета симпозијума „Саветовање о биотехнологији“ и председника научне конференције „Смотра научних радова студената агрономије“ са међународним учешћем. Вњћ неколико година пишемо књигу о примени биотехнологије у решавању еколошких проблема и.т.д.

Научни савет Москва

Научни савет Универзитета у Крагујевцу доделио је В.Т. Јемцеву почасни докторат биотехнолошких наука Универзитета у Крагујевцу (Dosctoris Honoris Causa Universitatis in Крагујевац).

У име свих професора и сарадника Агрономског факултета, Универзитета у Крагујевцу и у своје име, проф. В.Т. јемцеву желимо још много година крепког здраваља, среће и успеха.

Много Вам хвала на срдачном пријему.

Москва, 25.12.2014. године у 13. сати

Шеф катедре за Биологију микробиолошку биотехнологију и заштиту биља и производа Проф. др. Драгутин А. Ђукић