Краснодар претекао Москву

17.12.2012 12:20:00

У својој годишњој посланици Федералној скупштини Русије Владимир Путин је објавио курс јачања економије региона. Они морају постати самосталнији, приметио је шеф државе. У међувремену један од водећих јужних региона Русије- Краснодарски крај- већ неколико година се успешно развија. И по многим показатељима он је лидер међу свим руским субјектима. Престоница краја, односно области- Краснодар је 2012.године постао најпривлачнији град за живот.

Краснодар претекао Москву

Према рејтингу, који је саставио између осталог и Савез архитеката Русије, Краснодар води по квалитету живота. Оцењена је и ефикасност градске политике, цене животних намирница и основних потрепштина обичних житеља. По свим овим параметрима је Краснодар ушао у Топ100 руских градова. Ови резултати не чуде, ако се има у виду да је Краснодарски крај један од водећих у земљи, примећује саветник Инститиута савременог развоја Никита Маслеников:

Краснодар, и крај у целости, је веома интересантан за инвеститоре. Та је тенденција приметна била још до светске економске кризе 2008.године. Овде је и велики потенцијал аграрног сектора и оног у вези са индустријом и бизнисом. Развија се и транспортна логистика, и луке се граде.

У Крансодарском крају се налази једна од главних трговачких лука - Новоросијск. По обиму промета роба аграрне и нафтне индустрије, ова је лука једна од највећих на свету. Овај крај тј област која има јединствене природне ресурсе, главни је туристички кластер Русије. Пример Краснодарског краја јасно говори о реалним шансама за побољшање самог краја и повећање привлачности, примећују експерти. Овде је и законодавство повољно за инвеститоре. Реализују се и велики пројекти: Јужни ток, припрема за Олимпијаду 2014.године и изградња трасе за Формулу 1.

Још 2011.године Краснодар је био проглшашен једним од најпреспективнијих мегаполиса према часопису „Форбс“. 2012.године још један часопис PropertyEU је овај град укључио у сто градова Европе са најпријатнијим условима на међународном тржишту некретнина. Индикативно је то што се Краснодар нашао и на такозваном рејтингу љубави који је саставио интернет портал „Superjob” рекла је за „Глас Русије“ представник компаније Наталија Голованова:

2012.године 88% становника Краснодара је било задовољно животом у свом граду и то овај град чини лидером ове листе. Судећи по коментарима, становницима највише погодује угодна клима и велике могућности за личну афирмацију на многим пољима. Код нас је топло, до мора се путује 2 сата, град је у зеленилу и врло је комфорно за живот.

Становници града су, такође, навели и високи ниво сигурности, доступ робама и услугама, као и развијену инфраструктуру. Сви ови резултати су били постигнути захваљујући програму „Краснодару дајмо изглед престонице“. Узгред, Москва се на овом рејтингу нашла тек на 7. месту!

(Извор: Глас Русије)