Како купити књигу из Русије или друге земље?

05.09.2012 00:00:00

Како купити књигу из Русије или друге земље?

У Русији су скоро све књиге преведене у електронски облик и тако су постале доступне свим житељима наше планете. Књиге у електронском облику једноставно преузимате у свој рачунар, тј. нема никаквих трошкова доставе, царине,... Књиге затим можете читати на рачунару или на читаљци. Код нас су неке од читаљки већ испод 10.000 динара. Цена им стално пада, па ће ускоро бити доступне већини наших људи (као и мобилни телефони). Оне су танке, лагане, а у њих се може сместити цела библиотека и носити са собом.

Како купити књигу из Русије или друге земље?

Осим олакшаног начина доласка до књига, олакшан је и начин њиховог плаћања. У Русији постоји неколико система за оn-line наплату/плаћање робе или услуга, а највећи и најкоришћенији је систем WebMoney (ту су и: Яндекс.Деньги, Робокасса, …).

Систем за оn-line плаћање WebMoney је основан 1998 године, а данас има више десетина милиона корисника. За њега важе међународне одредбе и он је интернационални платни систем. Користе га људи у преко 70 земаља, а представништва има у бившим земље СССР и Источне Европе, САД, Холандији, Шпанији, Јапану, Грчкој, Израелу, Француској, Уједињеним Арапским Емиратима,...

Све трансакције у систему су тренутне и неопозиве. Односно, WebMoney омогућује својим корисницима превођење новца са рачуна једног корисника на други у трену. Систем ради са јединицама које се зову WM-јединице. Оне су еквивалентне различитим валутама, које се чувају у одговарајућим новчаницима: WMZ - «евро» тј. Е-новчаник, WMR - «рубље» тј. R-новчаник, WMZ – «долар САД» тј. Z-новчаник и тако даље.

За рад у систему, корисници преузимају бесплатне програме, тзв. кипере. Њих има неколико врста, а њихова икона је симпатични мрав:

Како купити књигу из Русије или друге земље?

Детаљније о коришћењу овог система можете сазнати из електронске књиге, коју ћете преузети ОВДЕ.