Флеш

18.09.2012 02:30:00

Флеш (USB Flash drive) je постао незаменљиво средство за пренос датотека са рачунара на рачунар. Релативно је јефтин (5-20€) лаган и мали, па га у својој торби имају и они који мало раде на рачунару, као и они који рачунар доста користе. Сваки корисник рачунара треба да зна, да ради са флешом.

Какав флеш купити?

Флешеви се разликују по величини меморије. Стандардне меморије су им: 2Gb, 4Gb, 8Gb, 16Gb, 32Gb, 64Gb. DVD-диск има 4,7 Gb. Значи, да би копирали цео DVD-диск на флеш, потребан вам је флеш 8Gb (евентуално 4Gb, ако DVD-диск није пун). Ако желите да купите флеш (немате га, или желите да замените постојећи), мислим да не треба да купујете мањи од 8Gb. Што се тиче докумената, 8Gb меморије и више је него довољно.

Флеш

Флеш

Наравно, ако намеравате често да копирате DVD филмове, онда сами прорачунајте какав флеш вам треба. Што је већа меморија флеша, то је он скупљи.

Осим по меморији, флешеви се разликују и по брзини читања података. Нпр., флеш Transcend JetFlash 600 има брзину читања 32 Мb/s (мегабита у секунди), а Transcend JetFlash 300 само 18 Мb/s. Што је већа брзина читања, то ћете брже ископирати инфрормације са флеша на рачунар.

Ако користите флеш само за пренос докумената, онда то и није тако важно. Али, ако често преносите целе DVD дискове, јесте. Копирати нешто 15 минута, или 30 минута - није исто.

Прикључивање и правилно искључивање флеша

Прикључивање на рачунар:

Да би флеш радио, потребно га је ставити у USB-прикључак, на рачунару. Савременији рачунари имају по пар USB-прикључака са предње или бочне стране и неколико прикључака позади (код старијих, само са задње стране). Ставите флеш у било који од њих.

Флеш

Неки флешеви (као овај на слици) имају индикатор, који светли, када флеш прикључите рачунару.

Када Windows препозна флеш, на екрану монитора ће се појавити мали прозор, преко кога можете да отворите фасциклу са флеша. Отвориће се прозор, у коме ћете видети садржај вашег флеша. Ако рачунар није подешен да аутоматки прикаже тај прозор, можете га сами отворити. У фасцикли MyComputer кликните два пута на икону флеша (неки LOCAL DISK):

Флеш

Копирање датотека са рачунара на флеш и обрнуто се врши на исти начин као и копирање датотека са једног локалног диска на други, и то је основни рад са датотекама и фасциклама.

Искључивање флеша:

Није препоручљиво флеш само извући из USB-прикључка на рачунару. Такав начин искључивања може довести до тога да не можете да очитате податке, које сте копирали на флеш. При копирању, ви видите да се нешто ископирало и затворите прозоре, који сте користили при копирању. Међутим, у неким случајевима, рачунар још није завршио и наставља рад на копирању, али у позадини, тј. ви то не видите. Ако само извучете флеш, копирање неће бити довршено, односно, нећете моћи читати копиране податке са флеша.

Кад прикључите флеш, на радној површини, у доњој траци, у области обавештења, поред сата, појавиће се његова икона (обележено црвено):

Флеш

Ако намеравате да извучете флеш, кликните левим кликом на икону флеша. Појавиће се искачуће опције, од којих треба да изаберете опцију као на слици (Безбедно извлачење уређаја):

Флеш

Кликните левим кликом на ту опцију.

Ако је рачунар није још завршио копирање, појавиће се мали прозор, у коме ће стајати упозорење да се уређај још увек користи и да затварање покушате мало касније:

Флеш

Такво упозорење се може појавити и у случају ако није затворена нека од датотека са флеша. Затворите све програме, који би могли да отварају датотеке, које су копиране на флеш и очистите корпу за отпатке. После тога, поновите процедуру за безбедно извлачење флеша.

Осим на описани начин, извлачење можете омогућити и преко иконе флеша у фасцикли MyComputer. Кликните на њу десним кликом и у падајућем списку изаберите опцију Ејесt:

Флеш

После тога, испод иконе ће писати Removable Disk:

Флеш

Сада, слободно извуците свој флеш.