Дани Слатинске Бање

12.05.2012 00:00:00

ДАНИ СЛАТИНСКЕ БАЊЕ

Поводом дана Слатинске бање који се одржава 16. и 17. Јула 2016.године,организатор прославе манифестације Дани Слатинске бање Зоран Ђурић је удостојио позивом делегацију Српско-руско-белоруско пријатељство Србије Чачак са председником Драганом Логвинов, који су се са задовољством одазвали.

Слатинска бања има изузетно повољан географски положај. Бања је смештена у подножју планине Јелице, на десној обали реке Западне Мораве. Налази се 17 км југоисточно од Чачка и 27 км западно од Краљева.

За лековита својства ове бање знало се се крајем 19.века. На њеним изворима,тражили су лека за своје оронуло здравље учесници 1. И 2. Светског рата,изнурени и уморни од дугог и напорног ратовања.

ДАНИ СЛАТИНСКЕ БАЊЕ

Прва систематска хидрогеолошка истраживања сумпоровите воде у Слатинској бањи почела су октобра 1980.године и до дан данас је урађено 11 бушотина.

На основу хемијских анализа ,слатинскобањска вода уврштена је у ред сумпоровитих вода, које имају карактер слабих алкално салиничних вода.

Битно је напоменути да сумпоровита минерална вода Слатинске бање садржи 23 минерална елемената,а такође може се похвалити да има сумпор водоника него и једна бања у Србији,а да је по том минералу друга у Европи.

Домаћини су Дане Слатинске бање обележили програмом манифестације са богато културним-уметничким програмом и прикладном вечером.