Ајнштајн ће опет бити у праву

18.12.2012 19:53:00

Тајанствени гравитациони таласи које је предсказао још Алберт Ајнштајн могу да буду пронађени наредних година, после деценија безуспешног трагања.

Такав закључак садржи низ западних научних публикација. Научници са Принстонског универзитета претпостављају да ће до открића доћи већ наредне године. Њихове колеге са Института Алберта Ајнштајна у Немачкој су мање оптимистични. Њихове прогнозе су од 3 до 10 година. Лист Њу-Сајентист који је објавио чланак сматра да се отисак деловања таласа вероватно већ сада може наћи у снимцима радиозрачења пулсара. Мишљење руских научника изложио је за Глас Русије познати астрофизичар, професор Московског државног универзитета Владимир Липунов. На Интеренету је популаран његов чланак Гравитационо-таласно небо.

Владимире Михајловичу, испричајте у општим цртама шта су то гравитациони таласи?

  • Гравитационе таласе је теоријски открио Ајнштајн, када је нашао правилне једначине опште теорије релативности, и оне су садржале таласе који се слободно распростиру. Једноставније говорећи, гравитационе таласе зрачи свако тело неправилне форме које се окреће или креће убрзано. Махнувши руком ви зрачите гравитациони талас, мада врло слаб. То је некаква просторно-временска .. која се креће брзином светлости.

  • Електромагнетни таласи делују на пуњења, а гравитациони са све масе. Када пролази такав талас, онда растојање између било које две тачке почиње да се у складу са њим периодично мења. Занимљиво је да се такви таласи скоро не упијају, за разлику од светлости. Рецимо, светлост пролази кроз Васиону само од одређеног тренутка њеног узраста. Узраст Васионе је 13 милијарди година. После 300 хиљада година од тренутка формирања она је постала прозрачна. Светлост из ранијих епоха, из Васионе која још није била прозрачна више нам не долази. А гравитациони таласи могу да дођу. То ће дати могућност физичарима да посматрају чак сам акт рађања Васионе.

Једноставније говорећи, то су таласи који се излучују када се једно тело окреће око другог?

  • Између осталог да. И не само. Важно је да тело буде несиметрично, управо неправилне форме. Идеални извор су двоструке звезде или двоструки објекти. Најидеалнији извору су двоструке црне рупе.

Зашто тада већ неколико деценија ове таласе научници не могу да пронађу?

  • Када се ради о директном детектовању гравитационих таласа, то ми до данас нисмо учинили. Индиректно детектовање је било урађено још пре 20 година, када су се посамтрали радиопулсари и када је се видело да систем две неутронске звезде губи енергију тачно по Анштајновој једначини. Зашто не добијамо директне доказе? Зато што је деловање ових таласа са суптанцом врло слабо.

Ипак постоји индиректни доказ када се растојање међу паром звезда које се брзо окрећу смањује?

  • Да, познат је двоструки радиопулсар. Нобелова награда је дата за његова мерења, која индиректно потврђују чињеницу гравитационих таласа. Али сви чекају управо директно детектовање. Биле су направљене огромне гравитационо-таласне антене у Америци и Европи. Али како би се ухватио талас из космоса, треба измерити растојање мање од језгра атома. То је врло сложен задатак. Зато слични пројекти до сада нису уродили плодом.

На који начин се стручњаци Принстонског универзитета надају да ће наћи ове таласе?

  • Говорили смо о радипулсарима. Њихови импулси су толико стабилни да по тачности периода превазилазе све земаљске сатове. Идеја је у томе да примите импулсе радијског зрачења пулсара и измерите период. Ако се у истом правцу распротире гравитационо талас, период пулсара ће почети да се предвидљиво мења. Најснажнији гравитациони таласи у Васиони се зраче приликом судара супертешких црних рупа са масом од милијарду маса Сунца. Ми смо мислили да се галаксије са таквим супермасивним црним рупама сударају не тако често. У чланку на који се позива Њу-Сајентист, вероватност таквих догађаја у васиони се повећава 6 пута. То улива оптимизам: значи, шест пута је већа вероватноћа да се види и отисак гравитационог таласа, пратећи радиопулсар. Имам критичку примедбу. То ће опет бити индиректно детектовање гравитационих таласа. Ипак важан је метод директног детектовања. Надам се да ћемо после модернизације земаљских детектора добити овај метод.

Да ли сматрате да су земаљски детектори и даље потребни?

  • Наравно. Једно време се чинило да ћемо ускоро пронаћи таласе, али се испоставило да то није тако једноставно. Сигуран сам да када друга генрација ових уређаја уђе у строј, ми ћемо направити изузетно откриће, могуће чак двоструко. Ако ми примио гравитациони талас од две црне рупе. ми ћемо истовремено доказати постојање и таласа, и црних рупа у природи. Двострука Нобелова награда може да буде. Према вашим прогнозама, када ће се десити директно детековање таласа?
  • Ми смо се надали да ће се то десити почетком 21. века. Али појавиле су се велике тешкоће и сигнал су заглушили шумови. Надам се да ће до 2020. све успети, потребно је још 5-7 година.

Ови таласи ће се органски уклопити у јединствену теорију поља, која још није формулисана?

  • Ови таласи су класична теорија релативности. Они ће само потврдити исправност Ајнштајнове теорије.

Борис Павлишчев

(Извор: Восток)